ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΟΙ 2 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ, ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

ΑΙΤΗΜΑ ΔΥΥΑΔ - ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με μεγάλη ανησυχία, έως και αποτροπιασμό, δικηγόρους να δολοφονούνται (Ζαφειρόπουλος) ή να επιχειρείται να δολοφονηθούν (Αντωνόπουλος, τώρα σε προσωρινή κράτηση) ή να σχεδιάζεται να δολοφονηθούν (Τσοβόλας, Βορίδης) λόγω της άσκησης του λειτουργήματός τους.
Να εκβιάζονται, αλλά και να διαδιδεται ότι εκβιάζουν.
Σε αντίστοιχη "βάση", παρακολουθούμε Δικαστές να εκδιδουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος δικηγόρων (Αντωνόπουλος και Κιουμουρτζή, λες και δικηγόροι με γραφεία γνωστά δεν θα μπορούσαν να κληθούν στα γραφεία τους και να πάνε στον ανακριτή να παράσχουν εξηγήσεις) και να διαδίδουν στα ΜΜΕ ότι "δικηγόροι είναι στα χέρια της ΕΛΑΣ", απαξιωνοντας το κύρος των Συλλειτουργών τους Δικηγόρων, εις τρόπον που δύναται να επηρεάσει εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη υποθέσεις, αμέσως πριν την εκδίκασή τους.
Υποθέσεις, μάλιστα, στις οποίες έχει μάλλον διαλάθει της προσοχής ότι οι ουσιώδεις μάρτυρες κατηγορίας "αποδημούν εις κύριον".
Δικηγόροι που επιχειρούν να υπερασπιστούν τους κρατουμένους και διασυρθέντες συναδέλφους τους, παρενοχλούνται δικαστικά σε χρόνο dt από την ανάληψη "δύσκολων" υποθέσεων (ο Κούγιας, εντός ημερών, έχει ήδη λάβει εξώδικο και αγωγή, ενώ έχει δηλώσει δημόσια ότι κινδυνεύει η ζωή του).
Περαιτέρω. Τα μέσα βρίθουν από δημοσιευμένα παραδείγματα υποκλοπών συνομιλιών δικηγόρων με τους πελάτες τους. Δεν προκύπτει να έχει ελέγξει το θεσμικό όργανο των δικηγόρων την έκταση, τη νομιμότητα και τη σημασία της παραβίασης του δικηγορικού απορρήτου.
Παρακολουθεί η κοινωνία δικηγόρους, ακόμα και εκλεγμένους από εμάς να προασπίσουν τις αρχές και το κυρος του λειτουργήματος, να παραβιάζουν με κάθε δημοσιότητα τη δεοντολογία μας.
Παρακολουθούμε έναν Σύλλογο που, υπό το έμβλημα της... ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αποτυγχάνει να αρθεί στο ύψος των απανωτών προκλήσεων αυτών (ως οφείλει), παίρνοντας θέση επί ζητημάτων Αρχής, υπερασπίζοντας το κύρος και την αξιοπρέπειά μας.
Παράλληλα, τον παρακολουθούμε να εργαλειοποιείται από Αρχές (Α.Π., Υπ.Δικαιοσύνης, Υπ.Προ.Πο., είναι ήδη σε γνώση του ΔΥΥΑΔ), προκειμένου να ελέγξει πειθαρχικά κάποια μέλη του που ενήργησαν σε συνήχηση με τις αρχές του λειτουργήματος και διεκδίκησαν σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πελατών τους, αλλά και για τους ίδιους/τις ίδιες. Μέλη του ΔΣΑ που είχαν τέτοια "τύχη" από τον ίδιο τους τον Σύλλογο έχουν ενημερώσει το ΔΥΥΑΔ για την μεταχείριση αυτήν.
Τον παρακολουθούμε να υποκύπτει στις πιέσεις αυτές και να κρατά δικηγόρους σε φάση πειθαρχικού ελέγχου για αδικαιολόγητα μακρύ χρονικό διάστημα, παραβιάζοντας ο ίδιος ο Σύλλογος θεμελιώδη δικαιώματα των μελών του, γενόμενος ο ίδιος θύτης ή συνεργός των θυτών στην παρενόχληση δικηγόρων.
Οι Δικηγόροι που εργάζονται στην Ελλάδα, ιδίως οι πιο δυναμικοί /ες εξ αυτών, ασκούν το Λειτούργημα σε δυσανάλογα επικίνδυνες, ανασφαλείς και απαξιωτικές της αξιοπρέπειάς τους συνθήκες, που απειλούν θεμελιώδη δικαιώματά τους, λόγω της άσκησης της δικηγορίας και σε σχέση με αυτήν.
Και βρισκονται δυστυχώς, χωρίς ΚΑΜΙΑ ουσιαστική θωράκιση έναντι της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς, πέραν του "οπλοστασίου" του ηπίου δικαίου που εγγυάται στη θεωρία ότι δεν θα τους συμβεί ποτέ στις Δημοκρατίες αυτό που τους συμβαίνει στην πράξη. Η, τουλάχιστον, ότι αν τους συμβεί στην πράξη, θα υπάρχει μηχανισμός άμεσης παρέμβασης προς αποτροπή περαιτέρω θυματοποίησης και αποκατάσταση των τρωθέντων δικαιωμάτων.
Αυτά δεν έχουν γίνει πράξη. Κινδυνεύουμε απο την αυθαιρεσία και τη διαφθορά, αλλά και απο την ίδια μας την αδιαφορία και την αίσθηση ότι "δεν είναι δική μας υπόθεση αυτό".
Κι όμως είναι. Πολύ δική μας υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό είμαστε εμεις, οι ίδιοι και οι ίδιες, οι Υπερασπιστές και οι Υπερασπίστριες, που πρέπει, που οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας, για την προστασία όχι μόνο των συναδέλφων μας, που φαίνονται να καννιβαλίστηκαν στ' όνομα "συμφερόντων", αλλά και της αξιοπρέπειάς μας, και της ίδιας της Δικηγορίας.
Ως υπερασπιστές των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του κράτους δικαίου, οι ανεξάρτητοι δικηγόροι αποτελούν μέρος των ουσιαστικών θεμελίων μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Αυτός ο ειδικός ρόλος των δικηγόρων στην κοινωνία έχει αναγνωριστεί από τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης Νr. R (2000) 21 σχετικά με την ελευθερία άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου (και την Aιτιολογική της Έκθεση), η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών στις 25 Οκτωβρίου 2000, καθώς και από τις Βασικές Αρχές σχετικά με το Ρόλο των Δικηγόρων που υιοθετήθηκαν από το Όγδοο Κογκρέσο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος και τη Μεταχείριση των Κρατουμένων και έγιναν αποδεκτές από την 45η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 14 Δεκεμβρίου 1990.
Ως (κατ' εξοχήν) Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Δικηγόροι θωρακίζονται από το ήπιο Δίκαιο με πληθώρα Διακηρύξεων, Συστάσεων κλπ., σε επίπεδο τόσο διεθνές, όσο και ενωσιακό και εθνικό.
Οι στόχοι του ΔΣΑ, σε συνήχηση με τους στόχους της CCBE, έχει διακηρυχθει πως περιλαμβάνουν την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη και την προστασία των πολιτών, καθώς και την προστασία των δημοκρατικών αξιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα δικαιώματα αυτά. Τους ίδιους στόχους έχουμε δεσμευθεί να υπηρετούμε όλοι κι όλες οι Δικηγόροι.
Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ για το ρόλο των δικηγόρων, "οι επαγγελματικές ενώσεις δικηγόρων διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη των επαγγελματικών προτύπων και δεοντολογικών αρχών, προστατεύοντας τα μέλη τους από διώξεις και από ακατάλληλους περιορισμούς και παραβιάσεις, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη και συνεργαζόμενες με κυβερνητικούς και άλλους θεσμούς για την προαγωγή των στόχων της δικαιοσύνης και του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, σύμφωνα με τις Βασικές Αρχές:
"Εγγυήσεις για την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος
16. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν στους δικηγόρους:
(α) την άσκηση όλων των επαγγελματικών τους καθηκόντων χωρίς εκφοβισμούς, εμπόδια, παρενοχλήσεις ή ανάρμοστες παρεμβολές,
(γ) τη δυνατότητα άσκησης του λειτουργήματός τους χωρίς να απειλούνται με διώξεις ή διοικητικές, οικονομικές ή άλλες κυρώσεις για οποιαδήποτε πράξης του που εντάσσεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων επαγγελματικών καθηκόντων τους, κανόνων και δεοντολογίας του δικηγορικού επαγγέλματος.
17. Οι αρχές οφείλουν να προστατεύουν επαρκώς τους δικηγόρους των οποίων η ασφάλεια απειλείται λόγω της άσκησης των καθηκόντων τους.
18. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι δικηγόροι δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους πελάτες τους ή με τις υποθέσεις τους."
Είναι αδιανόητο να μένουν χωρίς παρέμβαση από την Δικηγορική Οικογένεια θεσμικές εκτροπές, θυματοποίηση δικηγόρων και εντεινόμενη απαξίωση, έως και ποινικοποίηση, της άσκησης του Λειτουργήματος. Θα είναι συντριπτικό να ενδώσουμε στην απαξίωση και τον ατομικισμό, ελπίζοντας να μην είμαστε τα επόμενα θύματα σε ένα πεδίο που έχει αρχίσει να ομοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.
Μέχρι να έρθει η σειρά μας, θα είμαστε ήδη -ηθικά- νεκροί.
ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΖΗΤΑΜΕ
Την απαρέγκλιτη τήρηση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους των Βασικών Αρχών του ΟΗΕ για το ρόλο των Δικηγόρων και τις εγγυήσεις για τους ΥΑΔ. Την διασφάλιση ότι κανείς (Αρχή ή ιδιώτης) δεν θα αφήνεται να παραβιάσει τις Αρχές αυτές.
Την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων (ασφάλεια - αξιοπρέπεια - ιδιωτικότητα - θωράκιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των δικηγόρων), την πληρη ενημέρωση των Συλλόγων για την ποινική μεταχείριση των μελών τους (συμβατότητα υποκλοπών με το δικηγορικό απόρρητο, τήρηση της νομοθεσίας για την προσωρινή κράτηση, αναγκαιότητα έκδοσης ενταλμάτων, διαρροές προανακριτικού υλικού στον τύπο, τήρηση της ΕΣΔΑ και του ΔΣΑΠΔ, καθώς και λήψη υπόψη του ηπίου Δικαίου σχετικά με τους Δικηγόρους και τους ΥΑΔ κλπ) και τη διασφαλιση των δικαιωμάτων των Δικηγόρων από θυματοποιηση, δικαστική ή διοικητική παρενόχληση που σχετίζεται με την άσκηση του Λειτουργήματος.
Την ανάληψη δέσμης ενεργειών προς την κατεύθυνση της δέσμευσης της Πολιτείας, με νομοθετική πρωτοβουλία ή άλλες εγγυήσεις, για την αναγνώριση και την προστασία των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη δημιουργία αποτελεσματικού Μηχανισμού Πρόληψης Παραβιάσεων, Μηχανισμού Άμεσης Παρέμβασης προς υποστήριξη των Υπερασπιστών κι Υπερασπιστριών σε Κίνδυνο, και τη θέσπιση κατάλληλων και αποτρεπτικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβιάσεων.
Θυμίζουμε το περιεχόμενο του Προτύπου Νόμου που οι Πλειάδες παρουσίασαν από τα γραφεία του ΔΣΑ το Νοέμβριο 2017 και επιμένουμε να προωθηθεί από τα θεσμικά μας όργανα στις αρμόδιες αρχές, με αίτημα υλοποίησης.

Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συνυπογράφουν:

Ηλέκτρα - Λήδα Κουτρα, ΑΜ 30484 ΔΣΑ
Βασίλης Σωτηρόπουλος, ΑΜ 27027 ΔΣΑ
Αθανασία Γιαννοπούλου ΑΜΔΣΑ 13218
Ζαμπετούλα Φουτούλη ΑΜ 537 Δ.Σ.Ρ.
Ιατρόπουλου Μαρία Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου Α.Μ. 73
Αθανάσιος Θεοδώρου ΑΜ 10539 ΔΣΑ
Αθανάσιος Θεοδωρίδης ΑΜ 18296 ΔΣΑ
Ελευθέριος Μπριλλάκης ΑΜΔΣΑ 26340

Comments