ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ. ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 22-11-2017

Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινό Εγχείρημα των Οργανώσεων Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" και Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, πληροφορήθηκε από αξιόπιστες πηγές ότι την 22α Νοεμβρίου 2017 έλαβε χώρα περιστατικό εγκλήματος με ρατσιστικό κίνητρο σε βάρος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, κατά την ώρα που κάλυπταν επιχείρηση της αστυνομίας να εκκενώσει την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη από τους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν εκεί. Σημειώνεται ότι η εκκένωση διατάχθηκε και εκτελούνταν, χωρίς να προτείνεται κατάλληλος χώρος μετεγκατάστασης των προσφύγων και χωρίς πρότερη διαβούλευση.
Η μόνη δημοσιογράφος που τόλμησε να καταγγείλει το περιστατικό σε βάρος της ήταν η κ.Ανθή Παζιάνου, η οποία, ενώ προσπαθούσε να κάνει ρεπορτάζ με μια μικρή ομάδα Αφγανών προσφύγων που βρίσκονταν υπό αστυνομικό κλοιό, δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία της Μυτιλήνης, οι οποίοι, μετά από συνεχείς ύβρεις και απειλές που έμειναν ανεμπόδιστες από τους εκεί παρευρισκόμενους αστυνομικούς, εκθρασύνθηκαν σε επίθεση σε βάρος της δημοσιογράφου, υπό τα όμματα των αστυνομικών.
Εξ όσων γνωρίζουμε δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, ούτε εκκίνησε κάποια διαδικασία διερεύνησης για το περιστατικό, παρόλο που αναφέρθηκε πως Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης βρισκόταν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο σημείο.
Το Δ.Σ. της  Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων προχώρησε σε μια κατά την άποψη του Δικτύου "χλιαρή" παρέμβαση,  καταγγέλλοντας "τον προπηλακισμό και τις ύβρεις" που δέχθηκε το μέλος του κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός της, και δηλώνοντας "προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιες τακτικές που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και τη φίμωση του δημοσιογραφικού κόσμου δεν θα γίνουν ανεκτές από όπου και αν προέρχονται". Παρά τις ανωτέρω διακηρύξεις, κάλεσε "την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης να λάβει τα δέοντα μέτρα για να αποτραπούν τέτοια περιστατικά... στο μέλλον", αφήνοντας το μέλος του που "τόλμησε να καταγγείλει" εκτεθειμένο στην ατιμωρησία των όσων έλαβαν χώρα "στο παρόν" και παραλείποντας να διερευνήσει αυτόνομα το αν οι υπολοιποι θιγέντες θα "τολμήσουν" να καταγγείλουν τον τρόπο με τον οποίον παρεμποδίστηκαν στην άσκηση του λειτουργήματός τους.

Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
-Καταγράφει το περιστατικό σε βάρος Υπερασπιστή, που δείχνει να έλαβε χώρα υπό τα όμματα της Αστυνομικής και Εισαγγελικής Αρχής, χωρίς καμιά μέχρι στιγμής συνέπεια στους δράστες του.
-Δηλώνει τη διαθεσιμότητά του να υποστηρίξει νομικά τη θιγείσα, εφόσον το επιθυμεί.
-Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εγγυηθεί στην πράξη τις διακηρύξεις της για σεβασμό της "Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" 
-Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση 
α) να διασφαλίσει ότι τέτοια περιστατικά διερευνώνται από ανεξάρτητο, αμερόληπτο και αποτελεσματικό όργανο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση, και υπό τις δεδομένες περιστάσεις (συμμετοχής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης με φυσική παρουσία Εισαγγελέα στο χρόνο και τόπο του εγκλήματος, χωρίς ωστόσο να εκκινήσει κάποια ποινική διαδικασία, ως ωφειλόταν) πρέπει να βρίσκεται εκτός Μυτιλήνης.
β) να εγγυηθεί σε κάθε περίπτωση ότι οι Υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων συχνά Δημοσιογράφοι, θα μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο αντιποίνων, παρενόχλησης και εγκλημάτων σε βάρος τους.
γ) να νομοθετήσει προς ενσωμάτωση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  αξιοποιώντας το σχετικό Πρότυπο Νόμου της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει εγκριθεί από πληθώρα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες"
-Καλεί το Συνήγορο του Πολίτη, υπό τη λειτουργία του ως "Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας", να παρέμβει αυτεπαγγέλτως και να διερευνήσει αυτόνομα το περιστατικο (και όχι απλώς να "παρακολουθήσει τη διερεύνησή του").

Επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στην κατάλληλη υποστήριξη των υπερασπιστών που βρίσκονται στη χώρα και τους δηλώνουμε ότι "Δεν είστε μόνοι!"

Comments