ΔΥΥΑΔ - Παρέμβαση για την θυματοποίηση της Δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη λόγω της Υπερασπιστικής της Δράσης


Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κοινό εγχείρημα των οργανώσεων Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" και Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, πληροφορήθηκε από τον τύπο αλλά και από την δικηγόρο κ. Ευγενία Κουνιάκη ότι στις 1/11/2017 η  ίδια δέχτηκε επίθεση κατά την προσέλευση της στο Εφετείο για τη διεξαγωγή της δίκης που αφορά την Χρυσή Αυγή. Η κ. Κουνιάκη είναι μία εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλλιεργατών, μιας υπόθεσης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη σύλληψη και την προσαγωγή μελών της Χρυσής Αυγής ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κουνιάκη καταγγέλει ότι ομάδα 10-15 ατόμων εισήλθαν στο τρόλεϊ από το οποίο μόλις είχε εξέλθει η ίδια και ένας εξ αυτών την γρονθοκόπησε στο πρόσωπο μόλις αντιλήφθηκε την ταυτότητα της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ η εν λόγω ομάδα χτύπησε συνολικά 3 γυναίκες και ξυλοκόπησε έναν επιβάτη τον οποίο είχαν στοχοποιήσει εξαρχής και κυνήγησαν κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ήταν παρόντες άνδρες των ΜΑΤ στους οποίους και απευθύνθηκαν τα θύματα χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια άλλη απάντηση πέρα από το “να πλύνουν το πρόσωπο τους και να ηρεμήσουν”.
Η αστυνομία αν και παρούσα δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια την ώρα της επίθεσης, πολύ περισσότερο σε συλλήψεις, με αποτέλεσμα οι δράστες να διαφύγουν και να χαθούν μέσα στο πλήθος. Εκ των υστέρων η αστυνομία προχώρησε σε 25 συνολικά προσαγωγές.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής κατά παράβαση της διαδικασίας, οι προσαχθέντες είχαν επικοινωνία με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εισήλθε στο κτίριο, αλλά και με δικηγόρους.
Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων μεταξύ των προσαχθέντων δεν βρισκόταν το άτομο που έκανε την επίθεση και το οποίο η κ. Κουνιάκη υποστηρίζει ότι θα μπορούσε άνετα να αναγνωρίσει. Σύμφωνα με την κ. Κουνιάκη παρών στην επίθεση ήταν και ο πυρηνάρχης της Χ.Α. Σωτήρης Δεβελάκος ο οποίος δεν απέτρεψε την επίθεση. Ο κ. Δεβελάκος παρόλα αυτά δεν ήταν επίσης ανάμεσα στους προσαχθέντες.
Κατά την κ. Κουνιάκη η συγκεκριμένη επίθεση ήταν τελείως απροσδόκητη για την ίδια καθώς θεωρούσε ότι ήταν αδύνατο να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός έξω από το Εφετείο που διεξάγεται η δίκη και με την παρουσία τόσο έντονης αστυνομικής δύναμης. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Κουνιάκη έρχεται αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη της Χ.Α. καθώς και το 2010 είχε δεχτεί ανάλογη επίθεση έξω από το αστυνομικό τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα.
Παρακάτω παρατίθενται βίντεο με δηλώσεις τόσο της ίδιας της κ. Κουνιάκη όσο και του κ. Καμπαγιάννη, επίσης συνηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. σχετικά με το περιστατικό:



Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

-Καταγράφει το περιστατικό σε βάρος της Υπερασπίστριας, το οποίο έλαβε χώρα με την παρουσία της Αστυνομικής, χωρίς καμιά μέχρι στιγμής συνέπεια στους δράστες του.
-Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εγγυηθεί στην πράξη τις διακηρύξεις της για σεβασμό της "Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" και των «Βασικών Αρχών του ΟΗΕ για το Ρόλο των Δικηγόρων»
-Πιο συγκεκριμένα, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση:
α) να διασφαλίσει ότι τέτοια περιστατικά θα διερευνώνται από ανεξάρτητο, αμερόληπτο και αποτελεσματικό όργανο (στη συγκεκριμένη περίπτωση, και υπό τις δεδομένες περιστάσεις η υπαίτια καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΑΣ οδήγησε σε διαφυγή των δραστών και κατά συνέπεια σε ατιμωρησία).
β) να εγγυηθεί σε κάθε περίπτωση ότι οι υπερασπιστές, στην προκείμενη περίπτωση η συνήγορος σε μια ιστορικής σημασίας δίκη για τα δεδομένα της Ελλάδας, θα μπορούν να εργάζονται και να παρέχουν επαγγελματικά εξειδικευμένη νομική βοήθεια χωρίς φόβο αντιποίνων, παρενόχλησης και εγκλημάτων σε βάρος τους.
γ) να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιες αρχές θα προβαίνουν σε διεξαγωγή ταχείας και αμεόληπτης ανάκρισης ή έρευνας σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς υπαίτιες και μεθοδευμένες καθυστερήσεις.
δ) να νομοθετήσει προς ενσωμάτωση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Αρχών του ΟΗΕ για το Ρόλο των Δικηγόρων, αξιοποιώντας το σχετικό Πρότυπο Νόμου της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει καταρτιστεί από τη Διεθνή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εγκριθεί από πληθώρα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, το οποίο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά, με συμπερίληψη και ειδικών διατάξεων για τους Δικηγόρους, προς ενσωμάτωση των Βασικών Αρχών του ΟΗΕ, από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες".



Comments