ΔΥΥΑΔ - Παρεμβαση για τη διττή θυματοποίηση Δημοσιογράφου λόγω της Υπερασπιστικής της Δράσης και της Ιδιότητάς της ως Μετανάστριας


Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κοινό εγχείρημα των οργανώσεων Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" και Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, πληροφορήθηκε από τον τύπο αλλά και από την ίδια τη δημοσιογράφο, κ. Άννα Νίνη (Vice Greece), ότι την 3/2/2018 δέχτηκε τόσο λεκτική όσο και σωματική επίθεση από οδηγό ταξί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Η επίθεση είχε ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα καθώς η κ. Νίνη πέρα από δημοσιογράφος είναι και μετανάστρια, γεγονός που γνώριζε ο οδηγός του ταξί.
Όπως καταγράφει η ίδια στο  ρεπορτάζ της κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο οδηγός ανέπτυξε ακροδεξιά ρητορική κατά των μεταναστών και προσφύγων χρησιμοποιώντας έντονους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Στη συνέχεια, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του προσπάθησε να την εκφοβίσει ενώ η ίδια του ζήτησε να σταματήσει αμέσως το όχημα και να την αφήσει να κατέβει. Ήταν φανερά εκνευρισμένος από την υπερασπιστική των δικαιωμάτων τους στάση της Δημοσιογράφου, αλλά και από τη δυνατότητά της, μέσω της εργασίας της, να επηρεάσει υπέρ τους την κοινή γνώμη.
Ο οδηγός αφού σταμάτησε το όχημα του επί της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας, συνέχισε να καθυβρίζει τόσο την ίδια όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες πετώντας παράλληλα κατά πάνω της τα ρέστα. Σύμφωνα με την ίδια, αφού αποβιβάστηκε από το ταξί και διέσχιζε το δρόμο ο οδηγός βγήκε από το αμάξι, κινήθηκε προς το μέρος της απειλητικά, άρχισε να χτυπάει με μπουνιές το σακίδιο της, και όταν κατάφερε να την ρίξει κάτω την κλώτσησε με δύναμη στο πόδι βρίζοντας την αισχρά ξανά.
Η κ. Νίνη δέχτηκε βοήθεια από μία περαστική η οποία και κατέγραψε την πινακίδα του εν λόγω οδηγού και μετέφερε τη δημοσιογράφο στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθεάς από όπου και την παρέπεμπψαν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στη ΓΑΔΑ καθώς τα κίνητρα του δράστη ήταν ξεκάθαρα ρατσιστικά.
Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η κ. Νίνη στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας η καταγγελία της αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα προσοχή και κατανόηση και έλαβε όλη την απαραίτητη στήριξη.
Η δημοσιογράφος έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά του συγκεκριμένου οδηγού ταξί και επίσης έχει απευθυνθεί στο ΣΑΤΑ ώστε να πράξει τα δέοντα και ο εν λόγω οδηγός να απομακρυνθεί.

Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

-Καταγράφει το περιστατικό σε βάρος Υπερασπίστριας που έχει παράλληλα και την ιδιότητα της μετανάστριας.

-Επισημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό η ευαλωτότητα των Υπερασπιστών έγκειται στην ρατσιστική προδιάθεση απέναντι στα πρόσωπα και τις ομάδες τα δικαιώματα των οποίων υπερασπίζονται, εξ ου και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει συμπεριλάβει στην καταγραφή και εγκλήματα σε βάρος ΥΑΔ.

-Καλεί το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας να διερευνήσει όχι μόνο τη διάσταση του εγκλήματος ως εγκλήματος σε βάρος μετανάστριας, αλλά και τη διάσταση του εγκλήματος ως τελεσθέντος σε βάρος προσώπου που υπερασπίζεται δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών μέσω της εργασίας του, και συνεπώς ως εγκλήματος τελεσθέντος (και) λόγω της ιδιότητας του θύματος ως Υπερασπιστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

-Καλεί την Πολιτεία να τροποποιήσει κατάλληλα το άρθρο 81Α Π.Κ. ώστε να συμπεριλάβει και τα εγκλήματα κατά των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

-Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εγγυηθεί στην πράξη τις διακηρύξεις της για σεβασμό της "Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

-Πιο συγκεκριμένα καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση:

α) να εγγυηθεί ότι σε κάθε περίπτωση οι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων συχνά βρίσκονται και δημοσιογράφοι, θα μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο αντιποίνων, παρενόχλησης και εγκλημάτων σε βάρος τους.
β) να εγγυηθεί την ανεμπόδιστη απόλαυση των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
γ) να διασφαλίσει την διεξαγωγή αμερόληπτης και ταχείας ανάκρισης και έρευνας εν γένει σε τέτοια περιστατικά ώστε οι δράστες να οδηγούνται σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης.
δ) να νομοθετήσει προς ενσωμάτωση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αξιοποιώντας το σχετικό Πρότυπο Νόμου της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει εγκριθεί από πληθώρα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" .

-Καλεί το ΣΑΤΑ να ενεργήσει όλα τα δέοντα για να συνδράμει στην ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα της εν λόγω υπόθεσης, να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή κυρώσεων στα μέλη του που προβαίνουν σε εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα και να εκδώσει σχετική Οδηγία προς τα μέλη του, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετακίνηση με ΤΑΞΙ στην Ελλάδα είναι μια ασφαλής συναλλακτική πράξη και εμπειρία για όλους κι όλες, ανεξαρτήτως ιδιοτήτων που ενδέχεται να συντρέχουν στα πρόσωπά τους.


Comments