ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΥΥΑΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2018

Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κοινό εγχείρημα των οργανώσεων Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" και Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, πληροφορήθηκε από έγκυρες πηγές την τρίτη κατά σειρά συνεχόμενη άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας (που συνιστά διακριτική μεταχείριση και παραβίαση δικαιωμάτων Υπερασπιστή, λόγω ακριβώς της υπερασπιστικής δικαιωμάτων δράσης του) στο πρόσωπό του Υπερασπιστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κρατουμένου Βασίλη Δημάκη, από το αρμόδιο Τριμελές Συμβούλιο της φυλακής Κορυδαλλού.
Το Συμβούλιο, έχοντας ήδη "κόψει" άλλες 2 φορές το αίτημά του για άδεια "επειδή δεν έχει εξεταστεί επιτυχώς ακόμα στο 1/3 των μαθημάτων του α΄ εξαμήνου" (sic), οταν ο Βασίλης εξετάστηκε επιτυχώς στα μαθήματα, εφηύρε νέα δικαιολογία για να τον αποκόψει από το δικαίωμά του στην παρακολούθηση των μαθημάτων: ότι “τα μαθήματα είναι θεωρητικά και η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική”, αλλά και (το ψεύδος) ότι "η εξ αποστάσεως φοίτηση είναι εξασφαλισμένη", γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ξεκάθαρη την εκδικητική στάση του Συμβουλίου Φυλακής απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο.
Η δράση του Βασίλη Δημάκη ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των κρατουμένων (σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΟΗΕ στους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είναι ουσιώδους σημασίας καθώς οδήγησε σε έκθεση παράνομων, έως και απάνθρωπων πρακτικών του αρμόδιου Υπουργείου Δικαιοσύνης και των αρμόδιων Δημοσίων Οργάνων και σε βελτίωση των συνθηκών κράτησης και ζωής εν γένει τόσο του ίδιου όσο και των συγκρατούμενων του (δείτε στο τέλος της παρούσας παρέμβασής μας παραπομπές σε σειρά μερικών δημοσιευμένων από τις εκατοντάδες δράσεις στις οποίες προέβη ο κ.Δημάκης ως Υπερασπιστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Μια μέρα μετά την υποβολή του 3ου αιτήματός του για εκπαιδευτική άδεια, οι αρμοδιοι της φυλακής επιχείρησαν να προβούν σε ενέργειες απομόνωσής του, επικαλούμενοι διότι δήθεν η ζωή του είχε στοχευθεί από άγνωστα πρόσωπα, κι ότι αυτό δήθεν επιβεβαιωνόνταν από την ΓΑΔΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Βασίλης Δημάκης διαμαρτυρήθηκε και διαβεβαίωσε ότι, καθώς δεν έχει πειράξει κανέναν και αντίθετα χαίρει εκτίμησης από τους συγκρατουμένους του λόγω του χαρακτήρα του και της αγωνιστικής του δράσης, δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει από οποιονδήποτε κρατούμενο, πόσο δε μάλλον από τους "άγνωστους" και τους "πληροφοριοδότες" που επικαλούνταν φύλακες και Διευθυντής. Δήλωσε ότι θεωρεί πως οι ίδιες οι Αρχές τον εκθέτουν σε κίνδυνο με τέτοιες πρακτικές. Παρότι οι Αρχές επέμειναν περαιτέρω να τον απομονώσουν επικαλούμενες "αόρατους εχθρούς" και "συμβόλαια κατά της ζωής του", ερωτηθείσες σχετικά και προσκληθείσες να εξειδικεύσουν τον κίνδυνο΄που επικαλούνταν πως ήταν βέβαιος, αποκρίθηκαν ότι αυτός "βασίζεται σε πληροφορίες από εντός του καταστήματος" και ότι "δεν είναι προσωποποιημένος", οπότε "απάντηση στην ερώτησή σας δεν υπάρχει".
Πάντως, έκτοτε στο Βασίλη Δημάκη δεν έχει επιτραπεί να δει συνήγορο ενώ παρά την ρητή και έγγραφη άρνησή του να υποβληθεί σε οποιοδήποτε "προστατευτικό" καθεστώς, η Υπηρεσία τον έχει υποβάλλει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στην πτέρυγά του, λόγω της επικαλούμενης από την ίδια, όλως αορίστως, στοχοποίησης της ζωής του.
Δεν είναι δε η πρώτη φορά που Σωφρονιστική Υπηρεσία και οι εντεταλμένοι της επιχειρούν να αποδυναμώσουν τον δικαιωματικό λόγο κρατουμένων απομονώνοντάς τους δήθεν για λόγους ασφαλείας των ίδιων των αστήρικτα αναφερόμενων ως επικείμενων θυμάτων, ενώ δεν έχουν λείψει και οι καταγγελίες σε φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι "ανατίθεται" από σωφρονιστικούς σε κρατούμενους το "έργο" να ξυλοφορτώσουν συγκρατούμενους τους.
Υπό το φως αυτό, το ΔΥΥΑΔ εκφράζει έντονα την ανησυχία του για το "φαινόμενο" επίκλησης "αόρατων εχθρών" που δήθεν στοχεύουν τη ζωή του Υπερασπιστή, πρακτική που, με δεδομένες τις "απαντήσεις" των Αρχών, λαμβάνει χώρα προκειμένου -τουλάχιστον- να τον πιέσει περαιτέρω και να τον τρομοκρατήσει, κάτι που βεβαίως δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και με το δημοκρατικό της χαρακτήρα.

Αυτή η συνολικά και σημαντικά υπονομευτική δικαιωμάτων στάση των Αρχών οφείλεται στη δράση του Βασίλη Δημάκη που αφορά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων μέσω της υποβολής αιτημάτων από τον ίδιο και συντονισμού της συλλογικής διεκδίκησης για καλύτερες συνθήκες κράτησης και ουσιαστικότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη είναι ιδιαίτερη καθώς είναι όχι μόνο Υπερασπιστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (με την έννοια που δίνει ο ΟΗΕ αλλά και ενωσιακές Συστάσεις στον όρο), αλλά ο πρώτος κρατούμενος στον οποίο η ελληνική πολιτεία αρνείται χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας μετά τη θέσπιση της δυνατότητας παροχής αυτής με “βραχιολάκι”, η οποία ήταν επίσης αποτέλεσμα αγώνων από την πλευρά των κρατουμένων.
Η «σύμπτωση» αυτή των ανωτέρω ιδιοτήτων δεν είναι τυχαία!
Το “βραχιολάκι» θεσμοθετήθηκε το 2014 με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού – Κωστάρη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας το 2014 σε ανάλογη περίπτωση (υπόθεση Ρωμανού - Κωστάρη) μέσω κειμένου στήριξης που έφερε τις υπογραφές 51 δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 80 καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 79 πανεπιστημιακών και στο οποίο ανέφεραν πως θεωρούν «απαράδεκτο να φτάνουν δυο άνθρωποι να διεκδικούν ένα τόσο βασικό και αυτονόητο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο το σώμα τους και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους». Ακολούθησε η θέσπιση της δυνατότητας για “βραχιολάκι” ώστε να παρέχονται εκπαιδευτικές άδειες στους κρατούμενους με ασφαλή τρόπο. Το βραχιολάκι έκαμψε τις όποιες ενστάσεις είχαν προκύψει.
Και στην περίπτωση του Βασίλη Δημάκη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει λάβει σαφή θέση με γραπτή δήλωση του διδακτικού προσωπικού του τμήματος πολιτικών επιστημών του ΕΚΠΑ η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση του συμβουλίου της φυλακής.
Για πρώτη φορά μετά τη θεσμοθέτηση του 2014 κρατούμενος αποστερείται το δικαίωμα του για εκπαιδευτική άδεια με την σκανδαλώδη αιτιολογία ότι “δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των διαλέξεων” και την (ψευδή) δήλωση ότι είναι διασφαλισμένη η εξ αποστάσεως φοίτηση, ενώ είναι γνωστό ότι οι εγγυήσεις της νομοθεσίας (Κ.Υ.Α. 29809) για την εξ αποστάσεως φοίτηση δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί στο Κ.Κ. Κορυδαλλού.
Για να «κοπεί» προηγούμενο αίτημά του για άδεια, του είχε, επίσης εκδικητικά, επιβληθεί πειθαρχική ποινή για «απείθεια», την οποία όμως ακύρωσε το Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών στο οποίο προσέφυγε ο κρατούμενος, και διέταξε την διαγραφή της πειθαρχικής ποινής.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερή η τάση των σωφρονιστικών Αρχών να υπονομεύσουν την εκπαίδευση του κρατουμένου. Στην ως άνω αναφερόμενη εκδικητική στάση συνηγορεί και η αναφορά ότι η κοινωνικός λειτουργός της φυλακής (μέλος του Συμβουλίου Φυλακής, μαζί με Εισαγγελέα και Διευθυντή) προκειμένου να “κόψει” την εκπαιδευτική άδεια, ζήτησε από την γραμματέα της σχολής να “προσθέσει” στη βεβαίωση σπουδών την διευκρίνηση ότι “η παρουσία δεν είναι υποχρεωτική”, με αποτέλεσμα το Πιστοποιητικό Ιδιότητας Φοιτητή του Βασίλη Δημάκη να παρουσιάζει ιδιαιτερότητα σε σχεση με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά των συμφοιτητών του. Κατά την άποψη της Κοινωνικής Λειτουργού δε, η ευχέρεια επίσκεψης στον Η/Υ μιας ώρας εβδομαδιαίως "αρκεί" για να θεωρηθεί "εγγυημένο" το δικαίωμα των κρατουμένων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στάσεις όπως αυτή, που συνιστούν οριζόντια παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, θα έπρεπε εκτός των άλλων να ελέγχονται και από τους επιστημονικούς φορείς στους οποίους εγγράφονται οι Λειτουργοί του κράτους, προκειμένου να διακριβωθεί κατά πόσο είναι συμβατές με τις Αρχές των Λειτουργημάτων αυτών.
Κρίσιμο παρίσταται το ότι στην τελευταία απορριπτική αποφαση του συμβουλίου Φυλακής, παρατίθεται σαν αιτιολογία για την μη χορήγηση άδειας στον συγκεκριμένο κρατούμενο ότι η φυλακή διασφαλίζει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν ασκείται όπως ορίζει η σχετική διάταξη (ΚΥΑ 29809), διότι, γενικά, η σχετική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στις φυλακές Κορυδαλλού, κάτι για το οποίο ο κ.Δημάκης διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές εγγράφως, ζητώντας το σεβασμό –τουλάχιστον- στο δικαίωμά του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτή με συγκεκριμένο τρόπο προσδιορίζεται στην Κ.Υ.Α.
Ως προς τον τελευταίο ισχυρισμό έχει καταθέσει αίτηση θεραπείας στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, με την οποία ο κρατούμενος «θυμίζει» πόσες φορές και πόσο αναλυτικά ζήτησε να εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο πρόσωπό του, και πόσες φορές διαμαρτυρήθηκε για τη σιωπηρή άρνηση του δικαιώματος που κατά το Συμβούλιο είναι «εξασφαλισμένο» στο πρόσωπό του, ζήτησε δε την εξαφάνιση ή και τροποποίηση της απόφασης αυτής και του πρακτικού της, ως προς το ψευδές σημείο, ισχυριζόμενος ότι η Πολιτεία πρέπει να σταματήσει δια των οργάνων της να ψεύδεται και να παραδεχθεί αμέσως ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων, ότι δηλαδή ισχύει "μόνο στα χαρτιά".
Αντί να γίνει άμεσα δεκτό το αίτημά του, κλήθηκε να παραλάβει την “ορθή επανάληψη” του πρακτικού της απόφασης, η οποία περιείχε ως μόνη διόρθωση τη μεταβολή της ιδιότητας του εισαγγελέα (από “εφετών” σε “πρωτοδικών”) χωρίς περαιτέρω τροποποίηση ή εξαφάνιση της ψευδούς αναφοράς.
Αυτή η κίνηση εκλήφθηκε από τον απεργό πείνας-φοιτητή-κρατούμενο ως εν τοις πράγμασι απόρριψη της αίτησης θεραπείας του και ζήτησε την άμεση διαβίβαση του κειμένου αυτού με χαρακτηρισμό "μηνυτήρια αναφορά" στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που εποπτεύει την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, που εποπτεύει το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων στη φυλακή αυτή.
Όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση το Συμβούλιο υποστηρίζει ότι... η παροχή πρόσβασης σε Η/Υ μιας ώρας την εβδομάδα είναι επαρκής για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε κρατούμενου φοιτητή, τη στιγμή που πρέπει μέσα σε αυτή την μία ώρα να κάνει έρευνα σε διαδικτυακές πηγές, να εκπονήσει τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί, να διεκπεραιώσει γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την εγγραφή σε μαθήματα εξαμήνων κ.α.
Ο κρατούμενος δηλώνει ότι παρά τις εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τα συνεχή εμπόδια που τίθενται στην ακαδημαϊκή του πορεία, όπως είναι λόγου χάρη η μεταγωγή του λίγο πριν την εξεταστική περίοδο, ο μη ευεργετικός υπολογισμός των ημερών της λυκειακής του εκπαίδευσης, η απαγόρευση μετάβασης του στη βιβλιοθήκη “γιατί μπορεί να διαβάσει και στο κελί του”, αναγκάζοντας τον κατά περιόδους να στερείται ακόμα και ένα τραπέζι με μιά καρέκλα ώστε να μπορεί να καθίσει και να μελετήσει και φυσικά οι συνεχείς απορρίψεις των δίκαιων αιτημάτων του για παροχή εκπαιδευτικής άδειας και της παρακολούθησης των μαθημάτων του όπως ορίζει ο νόμος, δεν θα τον σταματήσουν στην πορεία του για την αυτοβελτίωση και τη γνώση. Η στάση αυτή της πολιτείας, η στέρηση του θεσμοθετημένου δικαιώματος του να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής στην οποία κόπιασε όσο λίγοι να εισαχθεί, δεν θα τον σταματήσουν.
Επιπλέον, στον αγώνα του αυτόν ο Βασίλης δεν είναι μόνος. Έχει την στήριξη και συμπαράσταση των συμφοιτητών του μέσω ομόφωνων ψηφισμάτων των συλλόγων τόσο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και του Τμήματος Νομικής, όσο και του Οικονομικού Νομικής του ΕΚΠΑ, την έγγραφη συμπαράσταση συγκρατουμένων του, τη στήριξη φορέων, όπως το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε από την 14η Μαρτίου 2018 απεργία πείνας «μέχρι η δημοκρατία να αποκατασταθεί στο πρόσωπο μου και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

-Καταγράφει την διακριτική μεταχείριση σε βάρος του Υπερασπιστή Βασίλη Δημάκη και την συνεχή παραβίαση των δικαιωμάτων του, τόσο ως κρατούμενου όσο και ως ανθρώπου, η οποία εμφανώς λαμβάνει χώρα λόγω της υπερασπιστικής δικαιωμάτων δράσης του, καθώς και καταγράφει κι επισημαίνει τους επίμονους ισχυρισμους των αρμόδιων αρχών ότι "η ζωή του Βασίλη Δημάκη κινδυνεύει από αόρατους εχθρούς".

-Ενημερώνει σχετικά με τη στοχοποίηση των Υπερασπιστών φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως το Γραφείο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η CPT, καθώς και φορείς του ΟΗΕ των οποίων η αποστολή θεωρείται κατά περίπτωση σχετική.

--Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εγγυηθεί στην πράξη τη διεθνή δέσμευσή της για σεβασμό της "Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

-Πιο συγκεκριμένα, καλεί κάθε αρμόδια Αρχή:

i. Να εγγυηθεί σε κάθε περίσταση τη ζωή, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα και την απρόσκοπτη άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κ.Βασίλη Δημάκη, καθώς και όλων των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.

ii. Να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί μια ενδελεχής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις που εμφιλοχώρησαν, ικανή να καταλήξει στον εντοπισμό όλων των υπευθύνων και να τους οδηγήσει ενώπιον του αρμοδίου ανεξάρτητου δικαιοδοτικού οργάνου, που θα τους επιβάλλει τις κυρώσεις που προβλέπει ο Νόμος.

iii. Να θέσει τέλος σε κάθε ενέργεια περαιτέρω παρενόχλησης του κ.Βασίλη Δημάκη και όλων των ΥΑΔ στην Ελλάδα, και να διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση ότι θα είναι σε θέση να υλοποιούν τις νόμιμες δραστηριότητές τους χωρίς δυσανάλογα εμπόδια.

iv. Να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της Διακήρυξης των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της 9 Δεκεμβρίου 1998, στην οποία προχώρησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως με:

- Το Άρθρο 1, που διακηρύττει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα, ατομικά ή σε συνδυασμό με άλλους, να προωθεί την προστασία και την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στο εθνικό και διεθνές επίπεδο"

- Το Άρθρο 12.2, που προβλέπει ότι «το Κράτος οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία από τις αρμόδιες Αρχές κάθε προσώπου, ατομικά και σε συνδυασμό με άλλους, ενάντια σε κάθε βία, απειλη, αντεκδίκηση, έργω ή νόμω αθέμιτη διάκριση, πίεση ή οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη ενέργεια ως συνέπεια της νόμιμης άσκησης των δικαιωμάτων που αναφέρονται στην παρούσα Διακήρυξη.

v.Να εγγυηθεί σε κάθε περίσταση το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, σε συνήχηση με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα διεθνή νομικά κείμενα που έχει κυρώσει η Ελλάδα.
--Περαιτέρω, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση:
α) να συντελέσει στη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για το έργο των υπερασπιστών, επιτρέποντας σε άτομα, όπως ο Βασίλης Δημάκης, να διεξάγουν ελεύθερα δραστηριότητες, σε νομική βάση, σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα
β) να προωθήσει και να επιδιώξει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών χωρίς περιορισμούς εκτός αυτών που εξουσιοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
γ) να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία, την προαγωγή και τον σεβασμό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξασφάλιση του σεβασμού των δραστηριοτήτων τους.
δ) να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη επιθέσεων ή παρενοχλήσεων υπέρ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξασφαλίζοντας την ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση τέτοιων πράξεων, και να υποχρεώσει στους υπεύθυνους να λογοδοτούν μέσω διοικητικών μέτρων ή/και ποινικών διαδικασιών. Στη διαδικασία αυτή, να διασφαλίσει ότι τα θύματα δεν θυματοποιούνται περαιτέρω με τα "μέτρα προστασίας που περιορίζουν δικαιώματα", ότι τέτοια μέτρα επιβάλλονται κατόπιν εξάντλησης των δυνατοτήτων να εντοπισθεί και να απομονωθεί η πηγή του κινδύνου και ότι τα μέτρα αυτά δεν επιβάλλονται ανεξέλεγκτα, παρά μόνο κατόπιν διασφάλισης από πιθανή αυθαιρεσία και δημιουργία πολύπλοκων μηχανισμών θυματοποίησης επιβαλλόμενων υπό ανθρωπιστικό έμβλημα, δήθεν "για το καλό των θυμάτων".
ε) να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιες αρχές θα προβαίνουν σε διεξαγωγή ταχείας και αμερόληπτης ανάκρισης ή έρευνας σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς υπαίτιες και μεθοδευμένες καθυστερήσεις.
στ) σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίσει στην πράξη την ενάσκηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας στην εκπαίδευση, όπως αυτή θεσμοθετείται από το αρ. 16 του Συντάγματος, για όλους τους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών.
ζ) να νομοθετήσει προς ενσωμάτωση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Αρχών του ΟΗΕ για το Ρόλο των Δικηγόρων, αξιοποιώντας το σχετικό Πρότυπο Νόμου της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει καταρτιστεί από τη Διεθνή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εγκριθεί από πληθώρα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, το οποίο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά, με συμπερίληψη και ειδικών διατάξεων για τους Δικηγόρους, προς ενσωμάτωση των Βασικών Αρχών του ΟΗΕ, από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες".

--Επίσης, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα μέτρα για την υλοποίηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για τους κρατούμενους της χώρας, όπως άλλωστε προβλέπεται από την οικεία νομοθεσία, να υπολογίσει ευεργετικά το χρόνο κράτησης που αφορά στη Λυκειακή εκπαίδευση εντός φυλακής (όπως άλλωστε προβλέπει για την γυμνασιακή και την πανεπιστημιακή), να υπολογίσει ευεργετικά την εκπαίδευση στη φυλακή όπως και την εργασία (χωρίς να της αποδίδει «μικρότερη σημασία»), να λάβει υπόψη, στο σύνολό τους, τους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες σε κάθε απόπειρα τροποποίησης της σωφρονιστικής και ποινικής νομοθεσίας, να προβλέψει περιοδική επανεξέταση της αναγκαιότητας της κράτησης των προσώπων που μετά από υποτροπή εκτίουν ποινές δυνάμει του άρθ.108 Π.Κ., να προβλέψει την ύπαρξη πρακτικού και αποτελεσματικού ενδίκου μέσου σε περίπτωση κάθε απόρριψης άδειας (και όχι μόνο σε περίπτωση 2ης διαδοχικής απόρριψης), να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες κράτησης υποδίκων και καταδίκων είναι συμβατές με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα που προστατεύονται υπερνομοθετικά, και να απόσχει σε κάθε περίπτωση από την παραβίαση του πυρήνα του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση.
Η πρόσβαση στην εκπαίδευση πρέπει να είναι εγγυημένη σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς ευθείες ή ανάστροφες διακρίσεις, το δε «περιθώριο εκτίμησης» του κράτους ως προς το κατά πόσο μια παρέμβαση είναι δικαιολογημένη, θα πρέπει σε περιπτώσεις κράτησης να είναι στενό, λόγω του αποδεδειγμένου οφέλους της εκπαίδευσης τόσο ειδικοπροληπτικά όσο και γενικοπροληπτικά, τόσο δηλαδή για τον εκάστοτε φορέα του, όσο και για την κοινωνία.

--Τέλος, με δεδομένο και το ότι ο κρατούμενος Υπερασπιστής είναι και απεργός πείνας, ο οποίος πλησιάζει ήδη, ιδιαίτερα σύντομα, στην απώλεια του 10% του σωματικού του βάρους, καλούνται οι αρμόδιες Αρχές να αντιμετωπίσουν το καταφανώς δίκαιο αίτημά του, όπως έχει τεθεί σε Κ.Κ. Κορυδαλλού (Αίτηση Θεραπείας), Υπουργείο Δικαιοσύνης (Ιεραρχική Προσφυγή) και από 18-3-2018 και ενώπιον του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών (Εισαγγελία και Πρωτοδικείο Πειραιά) με Προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης, με τη δέουσα ταχύτητα, ως κατεπείγον, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας του Υπερασπιστή κ. Δημάκη.



Μερικές από τις παρεμβάσεις του Βασίλη Δημάκη υπέρ των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων είναι διαθέσιμες εδώ:

""Οταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μιά φυλακή λένε…εδώ συμβαίνει το αντίθετο
Συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων τών κρατουμένων εξαιτίας των απαράδεκτων και τριτοκοσμικών συνθηκών κράτησης και η καταστρατήγηση τών δικαιωμάτων τους αναφορικά με την εκπαίδευση τους
Επιστολή καταγγελία κρατούμενου από τίς φυλακές Πατρών πρός τόν υπουργό δικαιοσύνης
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ:
Με την παρούσα επιστολή δράττομαι της ευκαιρίας να διαμαρτυρηθώ ενώπιόν σας, κάνοντας σας ταυτόχρονα κοινωνό ανησυχιών, παραθέτοντας σας τα παρακάτω:
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι ενώ είμαστε εγγεγραμμένοι ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες στο Λύκειο, δε τυγχάνουμε ευεργετικού υπολογισμού ημερών;
Ενώ καταβάλλουμε στην ουσία μια τεράστια προσπάθεια, μιας και διαβάζουμε μόνοι μας, χωρίς παράδοση μαθήματος από καθηγητές.
Η αλήθεια είναι, ότι μας γεννούνται εύλογα ερωτήματα όσον άφορα το οξύμωρο και το άδικο του πράγματος.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε, τη μη συμπερίληψη μας στον ευεργετικό υπολογισμό ήμερων, μολονότι το Λύκειο εκ των πραγμάτων αποτελεί μεταβατικό στάδιο της εκπαίδευσης και δη μάλιστα το σημαντικότερο.
Ποιο είναι το κίνητρο που θα υποκινήσει τον κρατούμενο μετά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας να συνεχίσει το Λύκειο, όταν μέχρι πρότινος τύγχανε ευεργετικού υπολογισμού ημερών;
Μετά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ελάχιστοι συνεχίζουν στο Λύκειο κι αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που σας περιγράφω.
Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να επιλέξει ο καθένας από εμάς, ανάμεσα στην εκπαίδευση ή την ελευθεριά και όποιος την στερείται, συνήθως την επιλεγεί.
Αντιμετωπίζουμε πληθώρα προβλημάτων, δεν μας παραχωρούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για ανάγνωση που είναι το σημαντικότερο όλων. Μετά από πολύ και διαρκή αγώνα, η διεύθυνση της φυλακής μας επέτρεψε να πηγαίνουμε για περίπου τρεις ώρες στη βιβλιοθήκη, μόνο τις καθημερινές.
Σας ρωτώ, λοιπόν, είναι δυνατόν να προλάβει ένας μαθητές, που είναι στη τελευταία τάξη του Λυκείου και δίνει ταυτοχρόνως πανελλήνιες, να βγάλει όλη αυτή την ύλη μέσα σε τρεις ώρες;
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων, επικοινώνησε με τον διευθυντή της φυλακής Πατρών και με το Υπουργείο, για την εξεύρεση λύσης, αλλά κατά δήλωση του, αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί, προφασιζόμενος έλλειψη χώρου και προσωπικού.
Προφανώς υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχει όμως από μέρους του, ψήγμα καλής θέλησης και πιστέψτε μας, το κάνουν από άποψη. Έπειτα η Πρωτοβουλία εξέδωσε Δελτίο Τύπου,αναφέροντας τα προσκόμματα που καθημερινός δημιουργούνται στους μαθητές άλλα και την απροθυμία και των δυο πλευρών να λύσουν μια εύκολη κατάσταση.
Σας καλούμε Κύριε Υπουργέ να νομοθετήσετε, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία, βγάζοντας μας από τη δύσκολη θέση που έχουμε περιέλθει.
Όσοι από εμάς παλεύουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο, αντιμετωπίζουμε όλα τα παραπάνω, συν το ότι έρχεται χειμώνας, που προβλέπεται βαρύς και θα πρέπει να διαβάζουμε στατικοί, όπως είναι φυσικό, χωρίς καθόλου θέρμανση.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι στη φυλακή Πατρών, θεωρείται πολυτέλεια να έχουμε δυο ώρες την ήμερα ζεστό νερό και εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση, σε μια περιοχή που η υγρασία και το κρύο το χειμώνα είναι ανυπόφορο.
Αυτό λοιπόν που η διεύθυνση στη Πάτρα θεωρεί εξεζητημένο, σε όλα τα καταστήματα της επικράτειας είναι κάνονας.
Αν όντως, όπως λένε, δεν δίνει χρήματα, επιτρέψτε με δίκη μας επιβάρυνση την αγορά αερόθερμου ή σόμπας, όπως γίνεται σε όλες τις φυλακές που δεν ανάβουν καλοριφέρ.
Ζητούμε λοιπόν να μας γνωρίσετε, εάν η φυλακή Πατρών εξαιρείται των κονδυλίων θέρμανσης, και αν όχι, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να εντοπίσετε την «διαρροή» .
Δεν καλείται σωφρονισμός αυτό, αλλά βασανισμός, είμαστε άνθρωποι, είναι ντροπή να ξεπαγιάζουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Πρόκειται για έναν ιδιότυπο βασανισμό που δυσμενώς βιώνουμε και έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με τις πολιτικές εξαγγελίες του προκάτοχου σας και της πολιτικής που υποσχεθήκατε να κάνετε πράξη, υποσχόμενοι τότε… την καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
Πριν λίγες μέρες παραβιάστηκε η αλληλογραφία μου, έχει ενημερωθεί σχετικά το Υπουργείο, είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά εν έτη 2016;
Καταλύονται συλλήβδην κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα μας από μια χούφτα καρεκλοκένταυρους, που θεωρούν τα καταστήματα κράτησης ως δικό τους πεδίο δράσης.
Πρέπει να βάλετε τέλος στην αέναη δράση των αργυρώνητων δημοσίων λειτουργών και της συνθηκολογημένης μαφίας που εδράζεται και δρα ανενόχλητη στα καταστήματα κράτησης, με το αζημίωτο βεβαίως.
Αν δεν είσαι μέρος της ή χορηγός της, αποκλείεσαι άλλοτε εκβιαστικά από κεκτημένα δικαιώματα ετών (άδεια, εργασία κ.λπ.) ή συνθλίβεσαι από τη μυλόπετρα του συστήματος που κονιορτοποιεί κάθε είδους ηθική άρνηση ή φυσική προσπάθεια αντίστασης.
Η επίμεμπτη συμπεριφορά του διευθυντή των φυλακών Πάτρας σε θέματα εκπαίδευσης, συνθηκών κράτησης και γενικότερα στο σεβασμό των δικαιωμάτων μας, δεν επαφίεται επουδενί με την ενδεδειγμένη συμπεριφορά Κρατικού λειτουργού που υπηρετεί στο ευαίσθητο και συνάμα πολύπαθο κομμάτι του σωφρονισμού, αλλά μοιάζει να είναι βγαλμένη από τη περίοδο των πέτρινων χρόνων.
Ευελπιστούμε και ευχόμαστε η παρουσία σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι καταλυτική και συνώνυμη της κάθαρσης.
Η βαρβαρώδης κατάσταση στο «σωφρονιστικό σύστημα» που νοσεί διαχρονικά θα μπορούσε ευκόλως να παραλληλιστεί με τη κόπρο του Αυγεία.
Είναι πολύ δύσκολο το έργο σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε των θεμάτων που ακροθιγώς σας αναφέραμε, αποδεικνύοντας σε όλους, για άλλη μια φορά, αλλά από διαφορετικό πόστο τώρα, ό,τι καμιά «παράγκα» δεν δύναται να έχει γερά θεμέλια και ότι η πολιτική βούληση είναι ισχυρότερη από ακραίες ιδεολογικές αγκυλώσεις που καθημερινά συναντούμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από τους κατ’ επίφασιν Δημοκράτες της διοίκησης κάποιων φυλακών.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε εγκαρδίως καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.
Μετά τιμής
Δημάκης Βασίλειος"

24/6/2017 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΔΙΔΑΧΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ. ΠΑΤΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
 ΘΕΜΑ: Μη συμπερίληψή μας στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών 

21/9/17 Κινητοποίηση στις φυλακές Πάτρας για νομοθεσία και επαρκή ηλεκτροδότηση του Κ.Κ.
Διαμαρτυρία για Εισαγγελικό Βέτο σε πειθαρχικά συμβούλια, άδειες κλπ., και για αθροιστική έκτιση ποινών


29/7/17 Ανακοίνωση σε υποστήριξη των γυναικών του Κ.Κ. Κορυδαλλού, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο, ζητήματα αυθαιρεσία και μη σεβασμού του φύλου στην κράτηση

22/7/17 Καταγγελία - Παρέμβαση για την είσοδο των ΕΚΑΜ στις Ελληνικές Φυλακές,  Μεταγωγές- Απαγωγές" με απρόκλητη βία, βασανισμούς κρατουμένων, έλλειψη ανταπόκρισης Εισαγγελέα στην υποχρέωση διερεύνησης και προστασίας των κρατουμένων

20/05/17 Πανελλαδικές με αυξημμένα μέτρα ασφαλείας για πρ΄τη φορά σε κρατουμένους του Κ.Κ. Πατρών

20/05/2017 Έναρξη κινητοποίησης στο Κ.Κ.Πατρών για επιμέτρηση ποινών, νομοθεσία, συνθήκες κράτησης
Κινητοποιήσεις στο Κ.Κ. Πατρών και κάλεσμα συγκρατουμένων σε ειρηνική κινητοποίηση

05/05/2017 Ανακοίνωσητων κρατουμένων για άρνηση της Ιατρού του Κ.Κ. Πατρών να γράψει παραπεμπτικό σε ασθενείς κρατούμενους και αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης στη φυλακή αυτήν
04/05/17 Ζητείται δημόσια η απομάκρυνση της Παθολόγου του Κ.Κ.
18/4/17 Καταγγελίες σε φορείς ΚΕΕΛΠΝΟ και ΜΜΕ για φυματίωση και ελλειπή μέτρα ασφαλείας στη φυλακή
30/03/17 Επιστολή συμπαράστασης σε απεργούς πείνας του Κορυδαλλού και δημόσια καταγγελία για "στοχευμένη και απαράδεκτη" στοχοποίηση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των κρατουμένων

12/03/2017 Επιστολή στο Νοσοκομείο Πατρών για διενέργεια επέμβασης σε κρατούμενο χωρίς να αφαιρεθούν οι χειροπέδες

Comments