ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΥΥΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΦΓΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2018
Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κοινό εγχείρημα των οργανώσεων Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" και Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, πληροφορήθηκε από εγκυρες πηγές ότι μια μέρα μετά την Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, στις 22/03/2018, έγινε εμπρηστική επίθεση στον 5ο όροφο πολυκατοικίας, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων. 
Η επίθεση προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς, ενώ λίγο πριν την εκδήλωση της επίθεσης βρίσκονταν στο χώρο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος φορέας δέχεται επίθεση. Το 2011 είχε σημειωθεί ξανά περιστατικό στοχοποίησής του.

Νωρίτερα, είχε δεχθεί απειλές η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένας από τους παλαιότερους και εγκυρότερους φορείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα μέλη και των δυο φορέων, σημειώνοντας ότι και άλλα μέλη - φορείς του Δικτύου έχουν δεχθεί απειλές και επιθέσεις λόγω της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης του ρατσισμού. 

Η Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή της καταδίκασε το περιστατικό σε βαρος της Κοινότητας κι εκδήλωσε την ανησυχία της για παρόμοιες επιθέσεις.

Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

-Καταγράφει το διπλό περιστατικό σε βάρος Φορέων που έχουν την ιδιότητα Υπερασπιστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς καμιά μέχρι στιγμής συνέπεια στους δράστες τους.
-Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εγγυηθεί στην πράξη τις διακηρύξεις της για σεβασμό της "Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" 
-Πιο συγκεκριμένα, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση:
α) να διασφαλίσει ότι τέτοια περιστατικά θα διερευνώνται από ανεξάρτητο, αμερόληπτο και αποτελεσματικό όργανο, εξειδικευμένο στο ρατσιστικό έγκλημα αλλά και στη στοχοποίηση των ΥΑΔ (ατόμων ή συλλογικοτήτων και των μελών τους).
β) να εγγυηθεί σε κάθε περίπτωση ότι οι υπερασπιστές, στην προκείμενη περίπτωση ένας φορέας προάσπισης δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων και ένας φορέας ευρύτερης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα μπορούν να εργάζονται και να παρέχουν την υποστήριξη που συστάθηκαν για να να παράσχουν, χωρίς φόβο αντιποίνων, παρενόχλησης και εγκλημάτων σε βάρος των ίδιων και των μελών τους.
γ) να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιες αρχές θα προβαίνουν σε διεξαγωγή ταχείας και αμερόληπτης ανάκρισης ή έρευνας σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς υπαίτιες και μεθοδευμένες καθυστερήσεις.
δ) να νομοθετήσει προς ενσωμάτωση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Αρχών του ΟΗΕ για το Ρόλο των Δικηγόρων, αξιοποιώντας το σχετικό Πρότυπο Νόμο της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει καταρτιστεί από τη Διεθνή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εγκριθεί από πληθώρα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, το οποίο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά (με συμπερίληψη και ειδικών διατάξεων για τους Δικηγόρους) προς ενσωμάτωση των Βασικών Αρχών του ΟΗΕ, από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες".

Comments