ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΥΥΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κοινό εγχείρημα των οργανώσεων Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" και Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, πληροφορήθηκε από αξιόπιστες πηγές, αλλά και από την ίδια την κ. Ελισάβετ Παπαδοπούλου, ότι διώκεται πειθαρχικά λόγω της υπερασπιστικής της δράσης όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Παπαδοπούλου, η οποία είναι αιρετή του ΠΥΣΠΕ και πρόεδρος του συλλόγου Μολάων Λακωνίας, διώκεται πειθαρχικά από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λακωνίας για το πειθαρχικό παράπτωμα της “αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας”.

Η κ. Παπαδοπούλου, ως υπερασπίστρια των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αλλά και του δικαιώματος στη δημόσια παιδεία, αποκάλυψε με θάρρος αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της νομοθεσίας από τη διοίκηση καθώς και την άθλια πραγματικότητα των σχολικών μονάδων και της λειτουργίας τους (κενά, κλπ). Αυτή της η κίνηση είχε σαν συνέπεια την πειθαρχική δίωξη της.

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει σε σχετική του δήλωση ότι οι σύλλογοι και οι αιρετοί θα μπορούν, στο εξής, να εκφέρουν άποψη μόνο εάν αυτή συμφωνεί με αυτή της διοίκησης!

Σε ανακοίνωση τους οι Παρεμβάσεις Π.Ε. αναφέρουν: "Η συνάδελφος Ελισάβετ Παπαδοπούλου διώκεται γιατί δεν φοβήθηκε. Στην εποχή της αποδιάρθρωσης του δημόσιου δωρεάν σχολείου και της μετατροπής του σε ναό της αγοράς (που δε χωρά μέσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα) αταλάντευτα υπερασπίζεται τα δικαιώματα κάθε εκπαιδευτικού και τη δημόσια παιδεία." Επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Γιάννης Ρίτσος» αντιδρούν και καταγγέλουν την δίωξη της προέδρου του Συλλόγου Ελισάβετ Παπαδοπούλου χαρακτηρίζοντας την ως «απαράδεκτη, ασαφή και γενικόλογη» και δηλώνουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω δίωξη της και ότι σύσσωμος ο κόσμος της εργασίας θα βρεθεί απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Επιπλέον, έχουν κατατεθεί ήδη 72 ψηφίσματα συμπαράστασης στο πρόσωπο της εκπαιδευτικού.

Ως προς την μέχρι τώρα έκβαση της υπόθεσης πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Παπαδοπούλου έχει παρασταθεί τόσο στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο (επί της απόφασης του οποίου άσκησε ένασταση) όσο και στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης σύμφωνα με απόφαση του οποίου της επιβλήθηκε τελικώς μόνο έγγραφη επίπληξη.

Το Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

-Καταγράφει το περιστατικό σε βάρος της Υπερασπίστριας, το οποίο έλαβε χώρα από όργανο της διοίκησης.
-Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να εγγυηθεί στην πράξη τις διακηρύξεις της για σεβασμό της "Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"
-Καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει τη σχετική του δήλωση ότι "οι σύλλογοι και οι αιρετοί θα μπορούν, στο εξής, να εκφέρουν άποψη μόνο εάν αυτή συμφωνεί με αυτή της διοίκησης" και να την αντικαταστήσει με τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Παιδείας θα διασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον πλουραλισμό και την ελεθερία της έκφρασης.

-Πιο συγκεκριμένα, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση:

·       Να διασφαλίσει ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν το δικαίωμα υποβολής κριτικής και προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού έργου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν γένει σε κυβερνητικά όργανα, υπηρεσίες και οργανισμούς που διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις.
·       Να διασφαλίσει ότι κανένα κρατικό όργανο δεν θα συμμετέχει, μέσω πράξεων ή παραλείψεων, σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.
·       Να εγγυηθεί ότι σε κάθε περίπτωση οι υπερασπιστές, θα μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο αντιποίνων, παρενόχλησης και εγκλημάτων σε βάρος τους.
·       Να νομοθετήσει προς ενσωμάτωση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αξιοποιώντας το σχετικό Πρότυπο Νόμου της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει εγκριθεί από πληθώρα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Πλειάδες" .

Comments