ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΗΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΕΙΘΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΝΟΜΙΚΑ ΟΙ "ΠΛΕΙΑΔΕΣ"

Δελτίο Τύπου
10 Ιουνίου 2019

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - "Πλειάδες", οι Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα και το κοινό τους πρόγραμμα "ΔΥΥΑΔ-Δίκτυο Υποστήριξης Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" ενημερώνουν για τ' ακόλουθα:
Την Τετάρτη 12-06-2019 δικάζεται ενώπιον του Α' Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών (2ος όροφος, αίθουσα Δ80ΣΤ΄), η δικηγόρος Αθηνών Μαρία Χαρτοκόλλη, κατηγορούμενη για Απείθεια.
Για το αδίκημα αυτό την κατηγόρησε το καλοκαίρι του 2016 αστυνομικός της υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων της ΓΑΔΑ, συνεπικουρούμενος από τους συναδέλφους του, αφού νωρίτερα είχε ασκήσει απρόκλητη και αναίτια βία σε ασυνόδευτο ανήλικο Αφγανό αιτούντα άσυλο και κατόπιν ερώτησης-παρέμβασης της, την είχε αρπάξει και χτυπήσει στον τοίχο. Εκείνη αμέσως άρχισε να του ζητάει τα στοιχεία και τον υπηρεσιακό του αριθμό για να του κάνει μήνυση και τότε την απείλησε ότι αφού επέμενε να τα μάθει "θα την πήγαινε για Απείθεια"-αυτόφωρο.
Τα αδικήματα σε βάρος της δικηγόρου καταγγέλθηκαν αμέσως από αυτήκοο μάρτυρα στην άμεσο δράση και πλείστες άλλες διευθύνσεις της αστυνομίας, που όλες δήλωναν αναρμόδιες.
Μετά από πολύωρη κράτηση της δικηγόρου στη Γ.Α.Δ.Α. και ειδικότερα στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, χωρίς να της γνωρίζεται εάν τελεί υπό σύλληψη και το έδαφος της κράτησής της, χωρίς να της παρασχεθεί κάποια ιατρική συνδρομή, όπως ζητούσε προφορικά και εγγράφως κτλ, κατόπιν εντολής της, εστάλη στην Υπ/νση προστασίας Ανηλίκων, μέσω φαξ, έγγραφη καταγγελία των σε βάρος της τελεσθέντων, αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων (βιαιοπραγία αστυνομικού και κατάχρηση εξουσίας), και ζητούνταν η άμεση απελευθέρωσή της και η διερεύνηση των καταγγελλομένων με ενεργοποίηση του κλιμακίου για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να διεξαχθεί οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα καταγγελθέντα.
Σε απάντηση της ως άνω καταγγελίας, της δόθηκε να υπογράψει έκθεση σύλληψης και της γνωστοποιήθηκε ότι συλλαμβάνεται, περίπου 5 ώρες αφότου προσήχθη και περί τα 10 λεπτά μετά την αποστολή, από την εντεταλμένη προς τούτο συνάδελφό της, εγγράφου καταγγελίας - αναφοράς.
Οι συγκεκριμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν προσφεύγοντες στο ΕΔΔΑ, σε υπόθεση που είχε προτεραιοποιηθεί και κοινοποιηθεί (Sh.D. and Others v. Greece, Austria, Croatia, Hungary, North Macedonia, Serbia and Slovenia) στην Κυβέρνηση με σειρά ερωτημάτων. Στην υπόθεση παρενέβησαν ως τρίτα μέρη το Statewatch,η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ), το AIRECenter, το European Council on Refugees and Exiles (ECRE).
Παράλληλα η δικηγόρος κ Χαρτοκολλη προσέφυγε κι εκείνη στο ΕΔΔΑ, το οποίο έχει ήδη κοινοποιήσει στην Κυβέρνηση την προσφυγή της (Chartokolli v. Greece), με ερωτήματα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχειριση και έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής, χαρακτηρίζοντας την προσφυγή ως "affaire de principe".
Μάλιστα, για την υπόθεση των ανηλίκων έχει ανακοινωθεί (με δελτίο τύπου του ΕΔΔΑ) πως θα εκδοθεί απόφαση από το ΕΔΔΑ την αμέσως επόμενη της Δίκης ημέρα, δηλαδή την 13-6-2019.
Τόσο οι προσφεύγοντες ανήλικοι, όσο και η προσφεύγουσα δικηγόρος εκπροσωπούνται στο ΕΔΔΑ από τη δικηγόρο Ηλέκτρα Κούτρα.
Η υπόθεση αφορά όλους τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα δικηγόρους που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση ευάλωτων ομάδων.
Προσκαλούμε τις Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων / γυναικών / μεταναστών και προσφύγων να στείλουν παρατηρητή στη Δίκη και να καλυφθεί ειδησεογραφικά.

Comments